Et sted i Berlin

Ungdomsromanen ”Et sted i Berlin” er en bog, der spiller på mange tangenter.

Vi møder Greta, hvis forældre netop er blevet skilt, og som sammen med sin travle, karriereorienterede mor netop er flyttet til Berlin. Her er hun overladt til sig selv og sin lille hund, der end ikke må bo i deres nye lejlighed. I sin kedsomhed begynder Greta at chatte, og opdager snart ting og sager. For pludselig forsvinder en af pigerne fra chatten – ”Pampolina” – og Greta er overbevist om at hun er blevet kidnappet. Sammen med en yngre pige fra opgangen hun også har truffet på chaatten, forsøger hun at hitte ud af tingenes sammenhæng. Men i bygningen bor også en meget sær ung mand, der er under pædagogisk tilsyn af den lækre Mikesch. Greta bliver hurtigt involveret i puslespillet om den forsvundne pige. Måske alt for involveret.

”Et sted i Berlin” er både en nærværende og vedkommende bog om ensomhed og forladthed, når forældre bliver skilt eller på anden vis svigter, fordi de overser deres eget barn. Mange unge vil med lethed kunne relatere deres eget følelsesliv, til hovedpersonen Gretas situation som skilsmissebarn og tilflytter i en hel ny by, hvor hun savner sine gamle venner.
For at bryde sin ensomhed eller slå tiden ihjel, søger Greta at møde andre på nettet og chatte. Det skal vise sig at være mere kompliceret og farefuldt end som så.

Bogen skildre på fin vis, hvordan livet på nettet kan være fuld af løgn og usandheder – måske for at dække over den ensomhed og forladthed, der desværre plager så mange børn og unge, og som kan være medvirkende til at de søger at finde indhold i tilværelsen ved at chatte.
Selve spændingsmomentet drejer sig om ”Pampolinas” forsvinden, og hvordan Greta og Cindy sammen begiver sig ud i Berlins gader for at finde hende. Den del er måske lidt mindre velskreven, da jeg synes at plottet for tidligt lader sig afsløre og gerningsmanden kan gættes af en erfaren ung læser. Trods det er ”Et sted i Berlin” en ganske fin bog omhandlende mange vigtige emner i et ungdomsliv tilsat et godt drys drama.

Køb Et sted i Berlin online

Skriv et svar