Børnefødselsdag for tøser

Børnefødselsdag for tøser !!

Er du i humør til at give datteren og hendes fine fødselsdagsgæster ”the speciel treat”? Så er her et rigtig godt bud på en tøsefødselsdag der uomtvisteligt vil bringe lykke i de små pigehjerter. Og faktisk er den slet ikke så uoverskuelig endda – måske med undtagelse af isbutikken, som jeg heldigvis også har med i en lettere udgave!

Tøserne starter med at indtage en drøm af et bolledejsslot, hvor drager og prinsesser slås og spyr med ild. Herefter skal de bygge deres helt egen lagkage – så slipper du for tudeprinsesser der ikke kan lide flødeskum, jordbær eller chokolade! Til sidst når skattejagten er slut, skal alle en tur i isbutikken med egne hjemmelavede penge.

Bolledejsslot

Det skal du bruge:
– Nogle gode fødselsdagsboller (hjemmelavet, fra supermarkedet eller bageren)
– Blomsterpinde eller tandstikker (til de fire tårne)
– Glasur (flormelis, rød frugtfarve, vand)
– Krymmel i diverse afskygninger
– Røde vingummier eller lignende
– Jordbær, druer eller ligende
– Fundament til slottet (skærebræt, plant fad)
– Legetøjsfigurer – prinsesse, drage, prins….

Sådan gør du:

Når bollerne er klar, bygger du slottet ved at lægge bollerne i en firkant med tre på hver langside og en bolle på den korte side – lad den sidste korte side være indgang. Du lægger syv nye boller ovenpå, herefter er det kun hjørnerne, der skal have en bolle – altså fire boller. Dernæst kan du vælge at sætte en mindre bolle ovenpå hvert af tårnene, inden du går i gang med selve pynten. Stik en blomsterpind igennem midten af tårnene, så de ikke vælter. Glasuren er også god som mørtel mellem de enkelte boller.

Når glasuren er klar hældes/smøres den med let hånd fra oven henover hele slottet – husk at fødselsdagsbarnet vil elske at være med! Vær opmærksom på at drysse krymmel på undervejs, da glasuren tørre rimelig hurtigt, og når den er tør vil krymmelen ikke hænge fast.

Slut af med at sætte et jordbær på hver pind og eventuelt en vingummi eller et lille flag.

Er du den underholdende type, så vil pigerne hvine af fryd, hvis du leger drage et par minutter inden de går i gang med fortæringen – du kan foreksempel prøve at æde prinsessen, som så gemmer sig inde i slottet. Du kan også bare lade figurerne være pynt og lade pigerne selv finde på en historie.

Byg-selv-lagkage

Det skal du bruge:
– Lagkagebunde (en pakke lagkagebunde giver fire lagkager)
– Flødeskum
– Chokoladekrymmel
– Frugt i skiver
– Vaniliecreme
– Syltetøj
– Lagkagelys

Sådan gør du:

Den her løsning er intet mindre end genial! – du slipper for kræsne unger der ikke kan lide dit og dat, for de vælger selv hvad der skal i lagkagen. Derudover gør ungerne arbejdet for dig med at lave kagen og så synes de bare at det er vildt sejt at de selv må lave den.

Du skal blot lægge de forskellige ingredienser i skåle og stille dem ind på bordet. Eneste lille udfordring er at finde et glas i passende størrelse og trykke ned fire gange i hver lagkagebund. Hvert barn får hver tre kagebunde i ministørrelse – en pakke med tre bunde giver fire minilagkager.

Resten klarer tøserne selv og du kan sætte dig ned og lave din egen – det er svært at lade være!

Isbutik

Det skal du bruge:
– Et bord eller en hjemmelavet købmandsbutik
– Blomster, flag, isskilt til dekoration af butikken
– Prisskilt
– Vafler
– Tre bøtter med is og en isske
– Flødeskum
– Chokoladesovs
– Krymmel
– Evt: diverse chokostænger, vingummier, slikkepinde osv.

Sådan gør du:

Det kan være et stort, men supersjovt, arbejde at pimpe en isbutik helt vildt – når man først kommer i gang kan man (læs: jeg) blive ved! Jeg har givet købmandsdisken en overhaling med kulørte tegnstifter, runde klistermærker (fra boghandleren), kantbånd sat på med limpistol, maling og lidt voksdug. Men mindre kan også gøre det – tape et flot kantbånd eller voksdug rundt om kanten på et bord. Lav et flot ishat af en papirspose med udklippede bogstaver limet på. Kan bordet komme til at stå under en tøjsnor, kan du hænge kulørte bånd og skilte ned fra snoren, så man får fornemmelsen af ”loft”.

Det kan igen anbefales at tage fødselaren plus eventuelle søskende med på råd – lad dem lave pengesedler, prisskilt og isskilt med flotte tegninger på. Har fødselaren en storesøster eller storebror så er han selvskreven ismand til fødselsdagen!

Tips
Man kan efterhånden få engangsservice, som man ikke får røde knopper af at kigge på – det her er fra Lagerhaus i Sverige, men jeg ved, at Ikea har noget ligeså fint. Og når ungerne er gået, og der skal ryddes op, er det altså fedt at kunne hive den store sorte affaldssæk frem og kyle det hele ned i den!

Hvis det på nogen måde er muligt så hold dog den fødselsdag udenfor – for mig er eneste undtagelse hård kuling og slud!! Det er bare så meget federe, både hvad angår lydniveau, madsvineri og general barnlig udfoldelse.

Husk at der skal være plads til fri leg til en fødselsdag, men hav altid en leg i baghånden hvis der pludselig opstår ”krise” blandt de små damer. Du kan finde masser af ideer til lege på nettet eller biblioteket.

Hvis der skal være skattejagt, så læg de hjemmelavede pengesedler i skatteposerne i stedet for slik. Så kan festen sluttes af med, at tøserne køber en is eller to. Er du en rigtig sød værtinde, der også gerne vil imponere pigernes forældre, så kan du jo sørge for at der også er en is til dem, når det er afhentningstid.

Rigtig god fornøjelse herfra!

Du kan læse meget mere om kreative ideer til børnefødselsdage i Silles bog: Supersjov med ungerne.

Sille Kongstad
www.sillekongstad.dk
Sjovforbørn.dk
14. juni 2009

Skriv et svar