Den lille kemiker

Den lille kemiker !
Find handsker og sikkerhedsbrillerne frem…

HURRA: Vi er blevet tossede med teknik og nørdede med naturvidenskab! Eksperimentér, læs og oplev verden – og bliv klog på næsten alt.
Naturvidenskaben fejres året rundt
Flere gange årligt kan vi glæde os, når museer, universiteter, virksomheder og andre aktører sætter ledningen i stikket og lader op til en masse sjov og fascination i forbindelse med events og mærkedage, der sætter natur og teknik i fokus.

Blandt de populære tiltag er Forskningens Døgn, som løber af stablen hvert år i april, Dansk Naturvidenskabelig festival i september, Geologiens Dag i september, Energidøgnet i september, Astronomiens Dag i oktober og Vindens Dag i november.

Skøre forsøg hjemme i køkkenet
Synes ungerne alligevel, der er lang tid til, næste eksplosion lurer rundt om hjørnet, eller drømmer I om selv at få det hele til at boble derhjemme, så kast jer ud i ‘Den lille kemiker’. Det er nemt, hurtigt og ufarligt at gå i gang med at lave forsøg og eksperimenter hjemme i køkkenet. Og så kan det hjemmelavede sagtens måle sig med det, I ser på shows rundt omkring.

Sjove & sikre eksperimenter fra www
Dansk Naturformidling, som er koordinator for arrangementerne ved den årlige naturvidenskabelige festival, lokker med små eksperimenter på www.testoteket.dk. Alle de tossede og sjove ting kan laves hjemme med det, I har i køkkenskabene.

Eksperimenterne forklarer noget af den fysik, kemi, matematik og biologi, vi alle sammen bruger i vores hverdag. Ungerne vil elske det!

Cirkus Naturligvis, som nogle vil kende fra fascinerende kemishows, hvor publikum klukker og skiftevis måber, byder også på idéer til familien, der selv har lyst til at udforske de naturvidenskabelige love og samtidig have det skægt. På deres hjemmeside findes mange forskelligartede ‘Gør-Det-Selv’ forsøg og eksperimenter, som er lette at gå til. http://www.science.ku.dk/naturligvis/

I kan stole trygt på materialet fra Cirkus Naturligvis, der har hjemme på Københavns Universitet.

På Fysikbasens hjemmeside finder I selvfølgelig også forsøg og eksperimenter, I kan lave hjemme. Se også deres link med henvisning til videoklip fra tv-udsendelser, hvor der bliver lavet seje forsøg: www.fysikbasen.dk

Endelig kan Experimentariums idéer roses og anbefales for alle gakkede videnskabsfreak, der elsker at eksperimentere og udforske sammenhænge og finde forklaringer:
http://www.experimentarium.dk/forsiden/noerd/eksperimenter/

Bidt af eksperimenter og forsøg?
Har I brug for flere eksperimenter? Jeg anbefaler, at du ikke bruger internettet ukritisk som inspirationskilde til at finde flere forsøg. Kemi kan være farlig, selv om vi har med dagligdags ingredienser eller varer fra materialisten at gøre. Følg derfor altid kun anvisninger fra kilder, der er til at stole 100% på! Det er vigtigt, at den, som har lavet forsøget og/eller publiceret det, har faglig viden om naturvidenskab.

Jeg har holdt mig til de vel ansete kilder og konsulteret med en kemiingeniør, der har godkendt de anbefalede links, som I kan stole på.

Ønsker I flere idéer, foreslår jeg at altid en bog, der kan give jer opskrifter og anvisninger. I det følgende vil du finde en række fagbøger, der handler om forsøg og eksperimenter i emneguiden ‘Få naturen i hovedet’, som du kan læse om. Derudover kan jeg varmt anbefale ‘Vild med – forsøg og eksperimenter’ – af Lone Hansen og ‘Forsøg & forstå’ – på DR Netbutik, som begge er på tilbud pt.

En anden mulighed er at købe færdige kemisæt og andre fede færdige forsøg i æsker fra firmaer, der specialiserer sig i dette. Det er dog tit en meget dyr løsning, men absolut fin til begyndere. Indholdet er oftest præcis det samme, som hverdagens kemi gemmer på. Men du vil også kunne finde avancerede produkter.

Der er mange muligheder, når I skal have det sjovt med fede forsøg derhjemme!

Husk at instruere ungerne i, hvad de må og ikke må alene. Selv små forsøg med de ting, vi bruger i vores husholdning, kan være farlige. Vis forsigtighed og læs altid, hvad der står i forbindelse med ‘opskriften’. Better safe than sorry!

Lyst til viden her og nu?
Hvis I er vilde med viden og elsker at få fyldt hjernen med natur og teknik, er der hurtig hjælp at hente. Bibliotekerne har lavet en super sej emneguide, der er fyldt til bristepunktet med ideer til bøger og andre informationer til børn og forældre, der elsker viden.

Vi har fået lov at videreformidle emneguiden her og ønsker god tur på biblioteket eller til den lokale boghandel, der også vil kunne tilbyde de titler, der præsenteres i emneguiden.

Få naturen i hovedet
http://www.katak.gl/da/NA/emnelister/naturogteknik.pdf

Få en bog ind ad brevsprækken og bliv klogere
I jagten på viden, fede oplevelser og sjov er det alle tiders at være medlem af en god bogklub, der kan tilbyde kvalitetsbøger til både de små og store unger, mor og far på én og samme tid.

Bøger om naturvidenskab og fagbøger står højt på mange børnefamiliers ønskeseddel, men det kan være svært at vurdere hvilke, der er et køb værd. At skelne mellem skidt og kanel ér svært, når det gælder bøger – ikke mindst fagbøger til ungerne. Jeg kan derfor anbefale www.gyldendals-boernebogklub.dk.

Hos Gyldendals Børnebogklub får hele familien tilbudt de allerbedste bøger indenfor skønlitteratur og faglitteratur.

Hvis I har lyst, giver Gyldendals Børnebogklub jer en bred vifte af underfundige og spektakulære naturvidenskabelige oplevelser, I sent vil glemme!

Læs om den bogpakke indenfor emnet natur og teknik, min familie har frydet sig over HER!

Begejstring for naturvidenskab og teknik
Engang var fysik og kemi lig med svære formler og kedelige forsøg, som vi, der kikkede på, ikke kunne se en mening med. Mon ikke vi er enige om, at ungerne anno 2009 fortjener noget bedre?! Lidt mere ‘Fed formidling’!

Lad os vise oprigtig interesse for naturfag i bred forstand. Vælg nogle af alle de familieoplevelser, der i

Skriv et svar