Fest med vidunderlige vegetarbørn

Står der allergi, intolerans, sukkersyge, halal eller vegetar på menuen til playdaten, børnefødselsdagen eller klassefesten. Så frygt ikke. Det behøver slet ikke at være et problem. Alt det kræver, er lidt planlægning, dialog og en positiv tilgang. Så skal alle nok blive mætte og glade!

Allerede tidligt i livet er der børn, der skiller sig ud mht. ernæringen. De er nødt til at få allergivenlige produkter og i vuggestuen møder vi flere og flere forskellige behov, ønsker og krav til mad & drikke. Som forældre kan bare det at håndtere ens eget barns kost være svært, og mødet med andre familiers normer og behov gør det ikke spor lettere. Vi er imidlertid nødt til at forholde os til at børn ikke er ens hvad angår mad og drikke, da vores børn har stor glæde af at lege og feste med hinanden – og i den sammenhæng er måltidet en vigtig ingrediens!

No problem!
Forældre til børn med særlige behov bør ikke stille urealistiske forventninger og krav til omgivelserne, som omvendt skal lade være med at gøre det hele mere kompliceret end behøver være. Kodeordet for et godt resultat er, at hjælpe hinanden, så børnene kan opleve, at de voksne samarbejder og maden ikke er et større problem. På den måde vil børnene med de særlige behov ikke føle sig anderledes. Børn med særlige behov må lære hjemmefra, at de ikke altid kan få præcis det samme som de andre, men filosofien bør være at at lave en løsning, hvor børn med særlige behov ikke får udstillet deres forskellighed.

Før festen
Allerede når fødselsdagsinvitationen sendes ud kan fødselarens forældre gøre sig selv en stor tjeneste ved at skrive hvad der vil blive serveret, så hjem med børn med særlige behov får en mulighed for at begynde planlægningen. Det kan fx være at fødselaren skriver, at hun holder en prinsessefest, hvor de skal have hendes livret spaghetti og kødsauce, eller drengen fortæller, at det bliver en sørøverfest med burgers og pommes frittes. Så kan vegetarens mor foreslå, at medbringe en linsesauce som ligner kødsaucen på en prik, så lille Lotte ikke skiller sig ud fra de andre. Har man ikke lyst til at fortælle menuen i indbydelsen, da er det meget vigtigt, at invitationen bliver sendt ud i god tid, sådan at der er mulighed for at tale med hinanden, planlægge og måske foretage specialindkøb. Uanset hvad, skal der være klare linjer omkring hvem, der tilgodeser barnet med specielle behov.

Bed om hjælp
Hvis du, som holder fødselsdagen sætter en ære i selv at sørge for alle gæster får noget, der passer til deres behov, er det vigtigt at være åben for at få tips og idéer fra forældrene i stedet for at stresse og bruge dyrebar tid på selv at finde løsninger. Hvorfor opfinde den dybe tallerken to gange?! Spørg i stedet hvad du kan servere til barnet, bed om et opskrift eller få navnet på en (helsekost-)butik, der forhandler halv- eller helfabrikata, som det pågældende barn må spise. Eller bed forældrene sørge for noget der ligner. Det er en ærlig sag, at du som vært/værtinde til et større fødselsdagsarrangement ikke magter at lave/indkøbe specialmad. Du bør naturligvis sørge for at formidle det i god tid og på en pæn og respektfuld måde.
Forældre til et barn med særlige behov vil oftest se det som en glæde, at få muligheden for at tage noget med til barnet frem for at deres barn kommer til at undvære og se på at de andre guffer. Af ren og skær høflighed og pli holder mange forældre til børn med specielle behov sig tilbage. Dét er ikke en god idé, da barnet her vil værre taberen i forældrenes iver på at ikke at træde nogen over tæerne. En åben dialog er altid det bedste for børnene!

Livstruende
Bemærk, at der er stor forskel på fødevareoverfølsomhed, allergi og intolerans – og graderne af hvor hårdt man er angrebet. Nogle børn har en lidelse, der kræver megen stor opmærksomhed og påpasselighed når maden tilberedes og serveres, fordi alene små mængder af det som barnet ikke kan tåle kan udløse alvorlige tilfælde, der må behandles medicinsk. I særligt grelle tilfælde kan det blive nødvendigt at give injektion i form af EpiPen®. Lyt altid til forældrene og tag deres forklaringer seriøst.

Vis forståelse og respekt – også når der er noget du ikke forstår
Hvert hjem har forskellige normer og fokuserer på forskellige ting i deres liv ligesom sygdomme og lidelser som allergi og overfølsomhed ikke er noget der vælges. Børn hvis forældre sætter dem på specielle diæter, fordi de mener, det vil gøre dem godt og hjælpe dem til at overvinde forskellige fysiske eller psykiske sygdomme, har ikke selv valgt og det er vigtigt at huske på, hvorfor familien har taget dette drastiske skridt. Generelt er det er uhyre vigtigt at udvise respekt for forskellige kulturer og livsformer for at børnene kan lege godt sammen.

Velegnede menuer
Jeg er en varm fortaler af menuer, hvor maden består af mange små dele, som børnene selv kan tage af og sammensætte. På den måde undgår gæsterne med specielle behov, at de skal have en særlig menu og tiltrække sig opmærksomhed fordi de nemt kan fravælge det, de ikke tåler. I forhold til kræsne gæster er det også en stor fordel!

Menuforslag:

Pitabrød med salatbord, tun, rejer, kylling eller oksekød samt noget vegetarisk i form af falafler eller hummus. Hvis der er der et barn imellem som har glutenintolerans så kan du få særlige brødprodukter i helsekosten eller blot bede forældrene sende med.
Smør-selv-sandwich med salatbord, tun, rejer, smøreost, cheddar, æg, hytteost samt vegetarisk i form af hummus eller oliventapenade. Hvis der er der et barn imellem som har glutenintolerans så kan du få særlige brødprodukter i helsekosten eller blot bede forældrene sende med.
Tortilla med salatbord, rejer, kylling eller oksekød samt noget vegetarisk i form af bønnesauce (chili sin carne . Hvis der er der et barn imellem som har glutenintolerans så kan du få særlige brødproduker i helsekosten eller blot bede forældrene sende med.
Madpandekager (fx spinatpandekager) med salatbord, tun, rejer, kylling elle

Skriv et svar