Lillebælt Waters – naturoplevelser og action for hele familien

”Lillebælt Waters” er et nyudviklet oplevelseskoncept, der blev søsat i Middelfart i 2012. I 2013 gentages succesen med flere aktiviteter og i en udvidet periode, hen over sommeren. Her står oplevelserne i kø for at give hele familien, i alle aldre, de mest unikke naturoplevelser omkring Lillebælt. Man kan deltage i aktiviteterne i hele juli og august måned.

Vi spejder alle ud over vandet… det er svært at skelne mellem bølgetoppe og det, vi er taget ud for at opleve. Men pludselig er der én ombord, der råber op – og så er det nu. Der er set marsvin! Og nej, det er ikke de firbenede, vi kender fra dyrehandleren – men dem, der i tusindtal svømmer lifligt rundt i Lillebælt. Netop det mest hvalrige farvand af alle – så her er, næsten, hval garanti.

Vi er stævnet ud fra Middelfart Gl. Havn med galeasen ”Aventura”, på hval safari. Vejret viser sig fra sin pæne side denne tidlige eftermiddag, men vi har dog garderet os med regntøj i tasken – noget vi senere bliver glade for. Ikke bare denne dag, men også de efterfølgende dage, hvor vi deltager i et tre dages ophold ved Middelfart for at afprøve det seneste projekt tiltag indenfor turistområdet, ”Lillebælt Waters”.

En sommer med udendørs aktiviteter – for alle
I juli og august måned er der arrangeret et stort antal aktiviteter ved, over og under vandet omkring det naturskønne område ved Middelfart. Programmet er omfattende, og både turister og lokalbefolkning bydes indenfor. Her er der rig mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige former for udendørs aktiviteter – for alle aldersgrupper. Der er fiskeri, strandsjov og vandleg for de mindste, og bl.a. windsurfing og snorkel dykning for de, der søger større udfordringer. Og med dygtige, veluddannede og engagerede instruktører ved alle aktiviteter, er man i trygge hænder!

Man kan tage af sted som familie med børn, eller man kan lade bedsteforældrene komme tæt på naturen med børnebørnene ved hånden. Alle oplevelser kan bookes enkeltvist og som en enkelt dags oplevelser. Men man kan også vælge at overnatte på ét af de mange, lokale overnatningssteder, der er med i projekt ”Lillebælt Waters” og derved fordele oplevelserne over nogle dage. For man rummer ikke det hele på én gang. Det giver en sund, naturlig træthed at være ude og være aktiv en hel dag, og så er det skønt at ankomme til et dejligt hotel og lade sig servicere.

Er man ikke til den form for ”luksus”, kan man – som noget nyt i 2013 – overnatte i bøgetræernes toppe, med udsigt til Lillebælt og marsvin (fra 15 år). En ubeskrivelig oplevelse, om end ikke af den helt billige slags! Læs mere her !

Fantastisk natur
Netop naturen omkring Lillebælt er ganske speciel. Bedst som man går i skoven, står man ved strandkanten, hvor skoven ender. Små og store øer ligger spredt rundt i området, og på Hindsgavl halvøen er der den skønneste dyrepark, hvor man igen og igen kan iagttage råvildtet på nært hold og se de store kronhjorte. Skovene indbyder også til mountainbike kørsel af forskellig sværhedsgrad. Man kan gå ved strandkanten, under Lillebæltsbroen og fange rejer. Og ganske få meter derfra boltrer marsvinene sig i vandet. Det føles meget intenst at være så tæt på det hele, og fordi Lillebælt hurtigt bliver dybt, kan man få disse meget nære oplevelser, der går helt ind under huden på en.

På vandet
Turen med galeasen ”Aventura” er en af de oplevelser alle kan deltage i, børn som voksne. Skipperen Henning er god for en historie, og så ved han rigtigt meget – og han fortæller gerne undervejs. Det primære mål med sejlturen er at se marsvin, og Henning ved, hvor de er, og hvad man skal se efter for at finde dem. Og vi så rigtig mange marsvin på vores tur – selv om det kan være svært at bevise ved hjemkomsten. For de er ikke lette at få billeder af! De er hurtige og kun oppe ganske kort. Og ofte kun med en lille del af deres krop – i hvert fald når man har kameraet klart. Man fornemmer, de er lidt ”drillesyge” – for når kameraet ikke lige er parat, viser de gerne det meste af deres ”kropslige ynde” frem for os i elegante spring!

Ud over de mange marsvin, lykkedes det os også at se en enkelt sæl. Og det virker næsten uvirkeligt, da den pludselig svømmer forbi, ganske tæt på skibet.

Undervejs på turen fortæller Henning om marsvinets liv og færden, og han medbringer nogle plastic marsvin som illustration for fakta. Godt tænkt. Vi får også mulighed for at lytte til marsvinene via en højttaler ombord, hvilket virker ekstra intenst, når dyrene svømmer rundt lige ved siden af os.

På turen med ”Aventura” er det også muligt at få lov til at styre skibet, hvilket de fleste børn vil finde spændende. Og man får naturligvis diplom på ”veludført dåd” ved hjemkomsten.

Den sejlende bager
Undervejs på sejlturen nærmer vi os kaffetid – og det løses på en helt speciel, ganske elegant, måde her på vandet. For – som det mest naturlige i verden – så kommer bageren sejlende ud med både kaffe og de lækreste konditor kager. Og naturligvis har han den hvide, let genkendelige kokke skjorte på, så vi på lang afstand kan se, han er på vej. Og så kan vi nyde både kage og varm kaffe ombord. Hvis det vel at mærke er bestilt hjemmefra – ellers er man meget velkommen til selv at medbringe en mad/kaffe kurv på turen.
Denne dag, må vi nyde kaffen i regnvejr – men skipper er hurtig til at spænde et kæmpe solsejl ud over dækket, så alle sidder i læ for sommervejrets luner.

Mere sejlads – også i dårligt vejr
Har man lyst til selv at prøve kræfter med at sejle, er der mulighed for at sejle i meginjolle – en moderne kopi af de smakkejoller, der i sin tid blev brugt af marsvinejægerne. Det er en helt unik oplevelse at sejle de små joller, der er både stabile og lette at styre – og synkefri! Man er så tæt på vandet, så tæt på naturen, og tæt på hinanden under en sejlads af denne type. Det føles meget intenst at sejle på Lillebælt på denne måde, og med en følgebåd som ledsager – og under kyndig instruktion af erfarne folk som Mads og Jonas – føler man sig helt tryg. Selv en landkrabbe, som jeg, der ikke altid føler mig tryg på vandet – jeg overgav mig totalt og glemte alt om både vandskræk, søsyge og andre ”dårlige undskyldninger”. Det var fantastisk. Og vejret var os bestemt ikke kun venligt stemt på denne tur.

Men – den danske sommer er som den er – og den er dejlig. For det gamle ordsprog om, at der ikke findes dårligt vejr, men kun forkert påklædning, er mere sandt end nogensinde. Så der er ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i udendørs oplevelser sommeren igennem, og nyde vejrets omskiftelighed.

Bedst som vi sejler i åben jolle på Lillebælt i den vildeste regnbyge med de sorteste skyer omkring os, sidder vi minutter senere i bagende sol og spiser frokost (igen leveret af den sejlende bager) på Fænø Kalv. Dét er den danske sommer! Og det er en skøn følelse, især når den rette påklædning er med ombord. Ungerne var våde og forfrosne – deres regntøj lå i følgebåden – men med overlevelses dragter indenfor rækkevidde, fik de hurtigt varmen igen, ligesom solen også hjalp til. Og så var alle klar til nye eventyr.

Følgebåden er en rib gummibåd, med en stor motor. Og det trak i dén grad min egen knægt, samt i de andre børn, at få lov til også at prøve dén af! Og selvfølgelig blev det til en tur. Både til børn og voksne. Og det var – med et ungt udtryk – fedt! Wauw! Fuld gas og så af sted. Og det gik stærkt, så regndråberne føltes som hårde hagl mod kinderne. Men intet synes at kunne stoppe os i dag.

Under vandet
En ting er livet over vandet – en ganske anden ting er livet under vandet. Og det er der rig lejlighed for at studere nærmere, når ”Lillebælt Waters” byder ind. Der er flere muligheder, og vi deltog i en guidet undervandsjagt med snorkel, på lavt vand.

Den dag, vi skulle snorkle, var vejret alt andet end ”solskin og blå himmel”, og der kom lige så meget vand fra oven, som det, vi skulle dykke i… sådan føltes det i hvert fald. Men det gjorde ingenlunde oplevelsen dårligere!

Alle får en yderst grundig instruktion af veluddannede, erfarne instruktører (igen Mads og Jonas), og alt foregår i et tempo, hvor alle kan være med. Tryghed og sikkerhed er absolut i højsædet, så alle føler sig godt klædt på, når de kaster sig ud i – måske helt ukendte – udfordringer og oplevelser.

At komme tæt på livet under vandet er en helt unik oplevelse, og uden tvivl ny for mange, og selv på det lave vand er der masser af liv. Er man heldig, og har fisketegnet i orden, kan man – måske som dagens højdepunkt – fange en rødspætte eller skrubbe med spyd på denne tur.

Og alle de praktiske ting er der sørget for – våddragter, svømmefødder, snorkler osv. Og med vandtemperaturer som denne sommer byder os, så bliver man rigtig glad for en våddragt!

I 2013 er det også muligt at dykke med flaske, under kyndig vejledning.

Vild med vand – på flere niveauer
Med de skønneste badestrande indenfor kort afstand, er der mange muligheder for udfordringer omkring vandet. Bag overskriften ”Vild med vand” udfordres folk på flere niveauer, og her er noget for de fleste aldersgrupper. Da jeg deltog med en teenager, havde vi tilmeldt os ”advanced” gruppen (fra 12 år), der bl.a. indeholder windsurfing. Og da ingen af os nogensinde har kastet os ud i den form for udfordring, var det oplagt at gribe chancen, når muligheden var der.

Ellers kan man deltage i en ”basic” gruppe, der byder på flere af de samme aktiviteter – men også indeholder krabbefiskeri og guldgraveri. Og ingen windsurfing.

Vi skulle på vandet for 3. dag i streg, og vi kunne godt mærke, at vi var ved at være lidt brugte. Og tanken om igen at skulle i våddragt, var ikke helt så tiltalende som dagen før. Men da vi først stod på stranden, foran alt udstyret – og med nye, friske instruktører – kom både lysten og energien hurtigt til os. Og ikke mindst spændingen i, om vi overhovedet kunne lære at surfe på så kort tid.

Og jeg kan allerede nu afsløre at, det kan man!

Igen fik vi en grundig instruktion (af Allan og Co.) på land, før vi kastede os ud på vandet. Nuvel, det føltes meget let at surfe – med fast grund under fødderne – men var det nu så let i virkeligheden? Faktisk ja. I hvert fald er det ikke så svært at komme op at stå – og de fleste af os surfede faktisk ret hurtigt. I én retning! Og alene det, at man på kort tid hører ordene ”du surfer” – ja, det gav lidt rygrad. Men, ærligt indrømmet, så var det ikke helt så enkelt. Og jeg har i dag endnu større respekt for surferne, end jeg havde før, jeg selv prøvede kræfter med det. Men de fleste kan sejle frem og tilbage langs stranden efter ret kort tid – og det føles fantastisk bare at kunne det. Men igen var vi glade for våddragterne, for det giver nogle ture ”i bølgen” at afprøve nye grænser.

Ud over windsurfing, kan man prøve ”sit on top kajak” og ”stand up padling”. At sidde på toppen af noget, der ligner en meget bred og flad kajak (der er svær at vælte), er en god fornemmelse. Alle kan være med, og det føles totalt trygt. ”Stand up padling” kræver en god balance, men er til gengæld god motion og styrke for både arme og ben. Det er en form for aflangt surf board, man skal stå op på – og så padle sig frem.

Jeg tilstår gerne, at jeg røg i baljen hver gang jeg forsøgte at rejse mig op – hvorimod min unge ledsager stod elegant og padlede sig frem. Og morede sig kongeligt over min mangel på balance evne.

Ved eller væk fra vandet…

På to hjul på Hindsgavl halvøen
Ikke alle aktiviteter foregår i direkte forbindelse med vandet. Men man ser vand, uanset hvor man bevæger sig hen.

I naturen omkring Lillebælt, er der stor variation, og det er oplagt at ta’ en tur på den tohjulede i området her. Derfor kan ”natursafari” turen bestemt anbefales. En guidet cykeltur på mountainbike på Hindsgavl halvøen. Og det er ikke bare en cykeltur, for undervejs fortæller guiderne gode fortællinger! Og det er med til at gøre det til mere end bare en cykeltur.

Det er en tur, hvor alle (fra 10 år) kan være med – også fordi alle kan mere, end de tror. Og er man ikke til den stejleste bakke, er der som regel et alternativt valg.

Da vi skulle på turen var ”vejrguderne” for alvor i dårligt humør… det silede ned. Og det betyder, at stierne bliver glatte – og så er det godt, der er mindre stejle stier at køre af, så ingen kommer galt af sted. For igen er sikkerheden i højsædet fra arrangørernes side. Og jo, man bliver både drivvåd og møgbeskidt, når vejret er sådan. Men, hjemme er der tørt tøj og varmt vand i bruseren – så der er ingen grund til at blive hjemme!

I træernes toppe – med ringeklokke
Langs med Lillebælt ligger der skov ned til vandet mange steder. Og her i skoven, tæt ved den gamle Lillebæltsbro – i de høje træer – er der lagt op til træklatring på forskellige niveauer og i forskellige højder.

Igen for vort vedkommende på en dag, hvor regnen har silet ned, så af sikkerheds hensyn er der kun rigget to træer til.

Instruktøren Lars er en kyndig klatrer, så vi fornemmer straks en stor tryghed ved at skulle prøve at kravle til tops. Uanset højdeskræk! For det handler ikke så meget om at komme højt til vejrs, som om bare det at prøve. Og om at overvinde sig selv!

Tanken om at skulle kravle 16 meter til vejrs – eller mere – kan virke skræmmende, men der er ingen risiko for at falde ned. Man er sikret 100 %, og instruktionen er grundig.

Når man forsvinder i trætoppens tætte grene, kan man let påstå, at man har været helt oppe – for ingen kan se en. Men som en lille finesse er der anbragt en cykelklokke helt i toppen, som man skal ringe med for at bevise, at man er kommet helt op. Og den ringer et par gange, mens vi er i gang. Jeg erkender åbent, at det ikke var mig, der ringede med den! Men klatret fik jeg – vist for første gang nogensinde, ved nærmere eftertanke.

Alderskravet for træklatring er blot 5 år, så der er udfordring for hele familien her. Og rundt omkring træerne er der aktiviteter, man kan fordrive evt. ventetid med.

Sjov for de mindste
”Lillebælt under overfladen” og ”Fiskeri og strandsjov” er aktiviteter, alle kan være med til. Også de allermindste. Her kommer man tæt på livet under overfladen – endda uden selv at skulle være våd. Og livet under overfladen overrasker i dén grad! Her er meget at se på – og røre ved, og aktiviteten er meget populær.

Det er muligt at få waders på og et net i hånden, så man kan gå i vandet og selv fange rejer, små fladfisk og meget andet. Vi går tæt ved land og alligevel også tæt på marsvin og store skibe pga. de store, hurtige dybdeforskelle i Lillebælt. Og man kan gå i vandet, helt hen under den gamle Lillebæltsbro – det giver en helt særlig følelse at stå lige dér.

Hvor skal vi sove i nat
Hvis man vil deltage i ”Lillebælt Waters” mere end en enkelt dag, er der rig mulighed for at vælge overnatning i Middelfart området, blandt de mange overnatningssteder, der er tilknyttet projektet.

Vi var indlogeret på et dejligt værelse på ”Hindsgavl Slot”, der ligger naturskønt ved Lillebælt og med dyrehaven lige omkring. Det var afgjort luksus at lade sig forkæle i smukke, historiske rammer efter en aktiv dag ved, på eller i vandet – og samtidig have naturens ro og stilhed omring sig. Vi nød tillige godt af køkkenets lækre, yderst veltillavede mad både morgen og aften.

Følelsen af at have det som ”Jeppe i Baronens seng” undgik ikke at snige sig ind på os et par gange. Bedst som vi kom beskidte, svedige og trætte hjem, stod vi i de smukkeste, historiske rammer på et yderst smukt, lille slot.

En anden, praktisk ting ”Hindsgavl Slot” lod os nyde godt af, var stedets gratis cykler. Disse har alle gæster mulighed for at låne, såfremt der er ledige cykler. Og det er en værdifuld, ekstra service.

For os betød det, at vi kunne komme frem og tilbage blandt de forskellige aktiviteter – også uden bil. Så at deltage i ”Lillebælt Waters” over flere dage, uden bil, er afgjort en mulighed.

For der er ikke længere mellem aktiviteterne, end man kan nå rundt på cykel. Det giver tilmed lidt ekstra motion, hvis man ikke har fået nok i løbet af dagen!
I øvrigt vil de fleste hoteller fra 2013 tilbyde cykeludlejning til deres gæster.

Gratis oplevelser i dyrehaven
Hindsgavl halvøen byder på en gratis naturoplevelse for alle, nemlig dyrehaven. Og efter at have været tre dage i området, vil jeg gå så vidt som at sige, at der er garanti for at se dyr. Hver eneste gang, vi cyklede eller gik en tur i dyrehaven, så vi rådyr. Og hver morgen og hver aften gik der store flokke, også kronhjorte, på ”sletten” udenfor slottet.

Dyrene har efterhånden vænnet sig så meget til menneskenes tilstedeværelse, at man kan komme ret tæt på dem – med lidt forsigtighed, lydløshed og respekt. Og der er noget ganske særligt over at stå at se et rådyr i øjnene – eller vinke til en kronhjort (som Poul Reichardt sang). Det føles lige enestående hver gang, som ren meditation for sjælen – midt i en aktiv ferie.

Fire forskellige kategorier
”Lillebælt Waters” har oplevelser i 4 kategorier: Do Water, Do Local food, Do Nature og Do City at sea. Og med så bredspektret et program, er her oplevelser for alle – og for alle aldersgrupper. På de tre dage, vi var af sted, kunne vi ikke nå at prøve det hele, men vi nåede rigtigt meget. Programmet varierer tilmed fra uge til uge, så det er muligt at vælge det tidspunkt, der passer bedst til en selv, og til det man vil prøve kræfter med.

At nå alt det, vi nåede på tre dage, skal man ikke satse på. For der skal også være tid til at nyde området på helt almindelig vis. Og ikke brænde alle kræfter totalt af på aktiviteter. Men har man et par dage eller tre til rådighed, kan man fint nå at prøve flere ting.

Økonomi
Ikke alle aktiviteter koster penge, men det vil – trods alt – være op til ens pengepung, hvor meget, og hvad man vælger at kaste sig ud i. De fleste aktiviteter koster et mindre – eller større – beløb pr. prs. Og nogle af aktiviteterne ligger i den dyre ende. Forståeligt nok, når man tænker på det udstyr, der skal til visse aktiviteter og på den uddannelse, de enkelte instruktører har bag sig. Kvalitet og sikkerhed koster! Men det løber op, hvis man er en familie på 4, der skal af sted til flere pris tunge aktiviteter.

Omvendt er det en rigtig god mulighed for at prøve kræfter med noget, man måske kunne overveje at få som fritidsinteresse – altså en smagsprøve til en billig penge, uden at skulle investere i en masse udstyr, man så måske aldrig kommer til at bruge igen.
Og nogle aktiviteter er ”once in a lifetime” – og derfor afgjort også prisen værd!

Teenagere – uden computer og TV
De mere action prægede oplevelser er klart noget at sætte som ferie mål for familier med teenagere i huset. At få teenagerne væk fra Pc’en og Tv’et i nogle dage – og give dem fysiske oplevelser i stedet – er så oplagt.

Lade dem mærke deres egne kroppe og udfordre sig selv fysisk og mærke naturen og dens kræfter, giver tilmed nogle fælles oplevelser i familien, der slår meget andet. Og ungerne sover rigtigt godt bagefter og opnår en naturlig træthed. Det gør vi alle, men netop teenagerne, der ofte mødes af holdninger om inaktivitet, har godt af at disse udfordringer.

Selv har jeg en teenager, der i forvejen godt kan lide at være aktiv, men alligevel blev han udfordret i mange flere timer end vanligt. Og mange timer i vandet. Alligevel var det ham, der altid var klar på en ekstra cykeltur efter dagens program – og slet ikke kunne få nok.

Efter tre dage med ”Lillebælt Waters” har jeg kun tilbage at sige: Spies go home… her er der virkelig ”ferien du ikke vil hjem fra”!!

Lisbeth Wilger
Skribent Sjovforbørn.dk
Juni 2013

Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Du skal være medlem og logget ind for at kunne skrive i forummet. Log ind ved at trykke på linket lige under søgefeltet i toppen af siden. Hvis du ikke er medlem endnu, kan du blive det ved at trykke her. Det er 100% gratis at være medlem på Sjovforbørn.dk.

Fakta:
Almen info, program, priser og booking
www.lillebaeltwaters.dk
Periode: Juli, august 2013
Middelfart Turistbureau www.visitmiddelfart.dk

Galeasen ”Aventura”, yderligere info:
www.galeasen-aventura.dk

Meginjolle og undervandsjagt, yderligere info:
www.motorikognatur.dk

Vild med vand, yderligere info:
www.middelfartsejlklub.dk

Træklatring, yderligere info:
www.klatretrae.dk

Kaffe/kage fra ”Brød”, ombord (2012)
barn kr. 35,- / voksen kr. 65,-
Frokost fra ”Brød”, ombord (2012)
barn kr. 65,- / voksen kr. 85,-

Ved mange aktiviteter udleveres DIPLOM efter deltagelse!

Skriv et svar