På udflugt til fortiden

Tag på udflugt til fortiden !

Gåder, forunderlige levn og mysterier venter forude! Vi viser, hvordan I finder vej til de mest unikke eller gådefulde fortidsminder, skabt af natur eller menneske, som fascinerer, tryllebinder, skræmmer og undrer os i dag.
De små og store mystiske, spektakulære og uforklarlige oplevelser venter på jer… Tør I?
Rundt om i hele landet venter den ene utrolige oplevelse efter den anden. På museerne er der utallige ukendte og uforklarlige fortidsminder i glasmontrerne. I skovene finder vi stencirkler fra oldtiden. Kultiske rillesten kan vi også opleve. Et fæstningsanlæg, vi ikke rigtigt ved noget om, er også værd at besøge. Det samme er Sneglehuset ved Thyborøn, der ikke er så meget mystik over, men absolut må siges at være ganske usædvanligt!

I den grumme afdeling finder vi en kirkegård, hvor alle er begravet uden deres hjerner. De er fjernet efter deres død. En henrettelsesplads, hvor 17 danske krigsforbrydere er slået ihjel, kan også besøges. Men mon ikke det kræver, at ens unger ikke er helt små?!

Sådan finder I vej …
Sjov for børn har været en tur hos boghandleren og på biblioteket for at finde guidebøger, håndbøger og anden faglitteratur, der kan være et køb eller lån værd, hvis familien har mod og lyst til oplevelser ud over det gængse.

Udflugt til Fortiden: Guide til 80 gådefulde fortidsminder i Danmark. Af Søren Olsen
Med Udflugt til Fortiden i hånden får I en indbydende, velskreven guide til 80 gådefulde fortidsminder i hele Danmark. Guidebogen er fiks i formatet og har mange fine detaljer, som I vil glæde jer over: Rutebeskrivelser, GPS-koordinater og til flere af udflugtsmålene er der angivet forslag til videre læsning.

De 80 udvalgte fortidsminder er af vidt forskellig karakter. Det er nok en smagssag, hvorvidt de alle hører under kategorien gådefulde. Men spændende, anderledes og lidt ud over det sædvanlige er de helt bestemt, og dermed er det på alle måder en bog, der lever op til ønsket om at guide os til nye udflugtsmål. Det er kort og godt en fremragende guidebog, som bestemt kan anbefales, hvis I har lyst til noget ud over det sædvanlige og har plads til en ekstra guidebog i tasken eller handskerummet. Der er mange specielle oplevelser, som ungerne vil elske!

Søren Olsen er som altid yderst professionel og har skrevet ganske levende, informativt og fascinerende om hvert af de 80 besøgsmål, han har udvalgt på baggrund af mange års arbejde med utallige guide- og håndbøger.

Vi har moret os meget over et besøg på Rømø, hvor vi så et ‘Havegærde af hvalkæber’, sådan som det var foreslået i Udflugt til Fortiden. Grunden til, at havegærdet er af hvalkæber må I læse jer til …

Ture i Middelalderens Danmark. Af Hans Ole Matthiesen
Denne håndbog beskriver på grundig vis omkring 150 seværdigheder fra middelalderens Danmark. Bogen er rigt illustreret. Det er primært kirker, men også klostre, borge, fæstningsværker og voldanlæg, der fortælles om. Forfatteren, der er museumsinspektør og arkæolog, kommer også med turforslag til byvandringer i middelalderens købstæder.

Det kræver nærlæsning af bogen at finde de historier til de forskellige bygninger eller levn fra middelalderen, hvortil der knytter sig uforklarligheder af den ene eller anden art, triste skæbner og andre gåder. Men de er til stede, og det gør bogen meget interessant i denne sammenhæng.

Middelalderen var på den ene side mørk, barsk og dyster, men til den knyttede sig også positive ting, og alt det kan I blive klogere på ved at læse Ture i Middelalderens Danmark og drage af sted i bogens fodspor. Der er nemlig mange gode grunde til at opleve historiens vingesus fra den tid, hvor vi netop var blevet kristne og levede som katolikker.

Myten om Sankt Hjælper har ført os til både Kliplev kirke, hvor der i middelalderen var et krucifiks af hende, og til kirken i Nustrup, hvor vi har set et andet krucifiks, der viser hvordan Sankt Hjælper så ud efter hun havde fået hjælp af Gud til at ændre sit udseende, så hun fik krone og bølgende fuldskæg!

Læs selv, hvorfor hun fik brug for skægget. I øvrigt har jeg siden hen læst andetsteds at et af de vigtigste pilgrimsmål var Sankt Hjælper.

Guide til Det Okkulte Danmark. Af Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff
Guide til Det Okkulte Danmark Jylland og Fyn. Af Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff
Der er tale om et par yderst fyldige bøger med en ny, anderledes og usentimental beskrivelse af danmarkshistorien, sådan som den skete. Bøgerne er godt skrevede, vel bearbejdede og meget indbydende for læseren. Som en fin detalje er der GPS-koordinater, så det er nemt at finde stederne.

Fra starten af gøres læseren bekendt med, at der i den okkulte verden ikke findes rigtigt eller forkert. ‘Alle muligheder står åbne, og tiden og naturlovene er ude af drift’.

Læseren får fra starten at vide, at det ikke forventes, at han eller hun tror på hvert et ord i bogen. Se det er jeg glad for, eftersom der er mange uhyggelige og ildevarslende beretninger i bogen, der på mange måder er medrivende læsning! Men en del af bogens stof fænger mig slet ikke, må jeg erkende, men min datter synes derimod, at det meste lød ‘sjovt og vildt’. Ja, børn stiller ikke så store spørgsmålstegn som vi voksne.

I vil så afgjort få flere nye ideer til steder, I kan besøge, og de fleste er gratis, eftersom bøgerne tit tager os med ud i naturen. Derudover er der fortalt gruopvækkende, bemærkelsesværdige eller blot sære historier til en lang række kendte steder.

Bogens titel antyder, at det hele handler om okkulte besøgsmål eller måder at anskue ting på. Det er ikke helt det indtryk, vi har fået, efter at have brugt bogen for Jylland og Fyn i et stykke tid og med interesse læst den anden bog også. Der er stor bredde i det uforklarlige, specielle, interessante og de myter og sagn, bøgerne beretter om. Meget kan tilskrives naturlige forklaringer er vi sikkert mange der vil mene, men nogle ting må vi nok lade stå hen i det uvisse. Så er det

Skriv et svar