Årets julekalender på DR

24 afsnit om julens gøremål, husdyr, mad og kulturhistorie. Sendes på DR 1 hver dag i december klokken 17.30. I år optaget på Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup i Østjylland.

Sebastians JUL
Handlingen udspiller sig på en gammel gård, hvor Sebastian har fået til opgave at passe gårdens mange dyr. På gården er et rigtigt karlekammer, hvor Sebastian bor med julekalenderens anden hovedrolleindehaver, en sød lille mus. Hver morgen vågner Sebastian op til nye arbejdsopgaver, og de er alle bestemt af gårdboen, som giver besked i Sebastians kæmpe julesok. Opgaverne med gårdens dyr er rigtig mange, for hesten skal have nye sko, grisene skal have anden indhegning, gæssene skal sikres mod ræven og hønsene har fået lopper, osv., osv.

Når Sebastian ikke arbejder med dyrene har han travlt med juleforberedelserne og tilberedningen af ”rigtig” dansk julemad. Der skal stoppes kød i tarme til en god medisterpølse, tilberedes andesteg (i øvrigt en and, som Sebastian selv har slagtet), laves dej til marcipan osv., osv. Maden bliver selvfølgelig tilberedt på et gammeldags brændekomfur!

Historien om danskernes juletraditioner
Alle de mange gøremål med dyrene, juleforberedelserne og køkkenaktiviteterne bliver formidlet med spændende kulturhistorie, således at børnene kan få en forståelse af ”hvorfor vi danskere, gør som vi gør” og at årsagen ofte skal findes i landbrugets mange gøremål og i troen og håbet om gode vilkår for den selvforsynende husholdning fri for sult og fattigdom.
Lars Ostenfeld, Sebastian Klein og Dansk Landbrugsmuseum har givet hinanden gensidig inspiration, og resultatet, ”Sebastians jul” er blevet en enestående nyskabelse. Således har museet bidraget med kulturhistorien, arbejdet med kulisserne, rekvisitterne og ikke mindst har museets husdyr, ”Den levende kulturarv” i form af køer, gæs, grise, heste, høns, hunde, kaniner, katte, ænder, får og geder (alle af gammel dansk race) fået en central rolle i hvert af de 24 afsnit.

Sebastians Klein udtaler: ‘Det har været en stor fornøjelse at optage ‘Sebastians jul’ på Dansk Landbrugsmuseum. Vi har formået at lave 24 programmer, som vil kunne give børn og deres forældre indblik i mange af de mindre kendte traditioner og historier, som knytter sig til julen på landet. I museets gammeldags rammer har vi således kunnet skildre julen på en måde, som forhåbentlig vil synes både hyggelig, spændende og oplysende. Og så gør det jo heller ikke noget, at det lykkedes at optage samtlige afsnit i det smukkeste snevejr..’

Sebastians JUL i en særudstilling på Dansk Landbrugsmuseum
I forbindelse med julekalenderen ”Sebastians jul” har F O R L A G E T C A R L S E N udgivet en bog af samme navn, skrevet af Sebastians Klein i samarbejde med museumsinspektør Bettina Buhl, Dansk Landbrugsmuseum.

Samtidig åbner museet fra den 16. november en særudstilling for børn, hvor man kan gå rundt i kulisserne fra julekalenderen, møde gårdboen, besøge skovnisserne i nissehøjen, kælke og bygge snemænd – i det hele taget opfange dansk julehygge i et 1:1 snelandskab i granskoven rundt om den gård, hvor Sebastian bor.

Udstillingsperiode: 16. november 2010 – 6. februar 2011.

Du kan læse meget mere om Dansk Landbrugsmuseum her. Det er helt sikkert et besøg værd. Særligt deres julemarked den 27.-28. november er super hyggeligt.

Skriv et svar