Små arkæologer

Godt nyt for arkæolog-spirer

Hiv et par dage ud af sommerferien: Mærk så det historiske vingesus og få jord under neglene som arkæolog!
Sommerferien står for døren, og endnu et sommerferie-tilbud har set dagens lys. Fra den sorte muld i Haderslev dukker der et spændende tilbud op for små arkæolog-spirer med lyst til en hårrejsende oplevelse ud over det sædvanlige. For kun 50 kr. byder Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev på et udfordrende kursus i arkæologi for børn ml. 8 og 15 år.

Flere og flere kulturinstitutioner byder ind med gode tilbud og aktiviteter til skolebørn. Det sker som ‘Sommerferie-tilbud’, der annonceres igennem turistbureauerne langt de fleste steder. Men en del steder sker det i forbindelse med kommunes såkaldte ‘Sommer-aktiviteter’, der henvender sig til børn i skolealderen. Oplysninger kan ofte fås på det lokale bibliotek eller ved henvendelse til kulturforvaltningen. På Sjov for børn har vi tidligere kikket på Sommerskoler og -Camps, for også her ser vi til vores fryd, at flere museer er aktive og byder ind med gode tilbud.

Fossiljagt i Gram Lergrav for hele familien
Bevæbnet med skruetrækkere og små skovle gik vi i en varm dag i maj ned af en skrænt i Gram Lergrav. Ikke fordi vi var småtossede, men fordi Gram Lergrav ligger i tilknytning til Museet for Naturhistorie og Palæontologi. Inde på det lille, men spændende museum, er der en flot udstilling, der viser fossiler fra Gram Lergrav. Museet fortæller historien om dengang havet dækkede det meste af Syd- og Sønderjylland for 8 millioner år siden. Vildt at tænke på for både små og store!

I Gram Lergrav er der mulighed for at grave sig frem til bl.a. snegle- og muslingeskaller, søpindsvin, krabber og hvis lykken tilsmiler dig: hajtænder!

Der er gratis adgang til lergraven, men gravning efter fossiler i Gram Leret koster 20 kr. per person over 6 år. Små fund må beholdes, men alle større fund skal afleveres til museet.

Det er en sjov, krævende og anderledes oplevelse at sidde sammen og spændt skrabe, grave og hygge i jorden for måske at finde noget. Det er en langsommelig proces, og vi fandt ikke noget. Mindre børn bliver hurtigt utålmodige og vil nok have svært ved at forstå, at de ikke automatisk finder noget. Det er ikke som i Legoland eller et sommerland, hvor der ‘vaskes’ eller ‘graves’ guld og med garanti findes guldstykker. Det her er for de større børn, der forstår sammenhængen og går op i fossiljagt!

Hvis hele familien er interesseret i arkæologi
I sommerens løb er der flere spændende tilbud for hele familien. Roskilde Museum har igennem et stykke tid været i gang med en udgravning bag Mysselhøj i Lejre. Resultatet er meget bemærkelsesværdigt: flere store stenkonstruktioner, der sandsynligvis kan dateres til vikingetiden, har set dagens lys.

Den 2. juli kl. 14-17 vil både museumsinspektøren, der også er udgravningsleder, samt arkæologer fortælle om udgravningen for alle interesserede. Læs de nærmere detaljer på museets hjemmeside.

Flere gode tilbud for s må arkæolog-spirer
Rigtig mange børn er fascinerede af arkæologi. Mon ikke julekalenderen Absalons hemmelighed har medvirket til den store interesse for arkæologi? Min datter har frydet sig meget over bogen Absalons hemmelighed – vi graver. Den er værd at læse, også selv om det er sommer!

Arkæolog for en dag er et tilbud fra Kroppedals Museum henvendt til børn fra Albertslund og Høje-Taastrup. Tilmelding sker via de to kommuners sommerprogrammer. Det løber af staben primo august.

Kroppedals tilbud til arkæologisk interesserede børn omfatter Hugin & Munin Klubben. Læs artiklen om Museumsklubber her.

Arkæologerne på Vejle Museum tilbyder også Arkæolog for en dag for børn ml. 9 og 12 år. Her koster det 50 kr. og foregår 6/7 samt 13/7. ‘Har du lyst til at grave i fortiden, så meld dig til denne dag. Vi besøger en udgravning og arbejder sammen med arkæologerne, der demonstrerer brugen af GPS og metaldetektor. Du vil blive kørt ud til udgravningsstedet i bus. Tag praktisk tøj på og smør en stor madpakke, fyld din drikkedunk og tag med på en rejse tilbage til fortiden.’ Tilmelding nødvendig! På tlf. 76 43 12 00

Sagnlandet Lejre tilbyder også Arkæolog for en dag. Det er henvendt til børn, der drømmer om at blive arkæolog! Ungerne får vejledning af en arkæologistuderende, der lære dem om at grave og bagefter dokumentere fund, præcis som professionelle arkæologer gør. Perioden er fra 27. juni til 16. august dog undtagen 4. – 17 juli.

På Ribes Vikinger er tilbuddet følgende: Onsdage i juli og august kan ungerne grave i den arkæologiske sandkasse. ‘Kom og prøv, hvordan arkæologen arbejder. Vi graver, måler og registrerer ting.’.

Få flere input til oplevelser
Undersøg hvad der sker, der hvor I bor, ved at gå ind på det lokale turistbureaus hjemmeside. Du kan også se på bibliotekets hjemmeside, om der er noget interessant der.

Der findes en lang række gode indgange via internettet, og nedenfor finder du nogle tips.

Uanset om du gerne vil give dit barn nogle herlige oplevelser på egen hånd i form af et spændende sommertilbud fra et museum, eller det lige nøjagtigt skal være arkæologi, så er der gode muligheder. Det samme gælder, hvis hele familien er på udkig efter nye og sjove oplevelser på et museum eller et andet kulturtilbud.

God fornøjelse !

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
6. juli 2009

Skriv et svar